Struikelstenen in Deventer

foto ingangTot zijn deportatie verbleef hij op Brinkgreven, Brinkgreverweg 248: (op foto: oude ingang Brinkgreven)

naam geboren te datum overleden te datum
Abraham Rudelsheim Amsterdam 30-04-1895 Auschwitz 17-09-1943

Zijn ouders waren Alexander Rudelsheim (ca 1878; diamantbewerker) en Ester Wijnberg. Hun andere zoon Lion was violist.

ged verslag RudelsheimAbraham verbleef in psychiatrisch ziekenhuis “Meerenberg” Santpoort, maar werd in 1942 geëvacueerd met een paar andere joodse patiënten naar Brinkgreven.

Hij verbleef in Brinkgreven toen de politie de  joodse patiënten op 13-4-1943 kwamen halen. Abraham Rudelsheim stond niet op het "lijstje" van de Duitsers en had geen J op zijn persoonsbewijs; hij werd echter aangewezen door een niet-joodse patiënt. Er was wat consternatie omdat de waarnemend geneesheer-directeur van Brinkgreven Dr. Grüschke vroeg om hem daar te laten totdat het was bewezen dat hij joods was, terwijl de politie hem mee wilde nemen en weer laten gaan als bleek dat hij niet-joods was.
Links een gedeelte van het verslag (wie het geschreven heeft is onbekend) dat gaat over de consternatie met Dr. Grüschke over het meenemen van Rudelheim

Abraham kwam op 13-4-1943 aan in Westerbork.  Er is schijnbaar in Westerbork verder onderzoek gedaan of het Persoonsbewijs van Abraham vervalst was. Vijf maanden later dan de andere patiënten, is hij alsnog op 14-9-1943 naar Auschwitz gedeporteerd en drie dagen later bij aankomst vergast.