Struikelstenen in Deventer

Brinkgreverweg 198 Curt SpanierTot zijn deportatie woonde hij aan de Brinkgreverweg 198 (was 142):

naam geboren te datum overleden te datum
Curt Spanier Deventer 27-08-1905 Kdo Oranienburg 01-04-1942

Hier woonde vanaf 1930 Curt Spanier met zijn vrouw Assia Stolberg en hun kinderen Gregory, geboren in 1930, en Rosella, in 1934.
De ouders van Curt woonden op de Keizerstraat en zus Lieselotte woonde met haar gezin ook op de Brinkgreverweg.

097Curt is mede-vennoot geworden van de damesmodezaak S. Spanier in de Lange Bisschopstraat, opgericht door zijn vader Heinrich in 1904. Er werkten boven het pand op zolder wel 100 naaisters. Alles werd op maat gemaakt. De ouders van Curt gingen drie keer per jaar op reis naar Parijs, Londen en Wenen. Ze kochten er chique kleding die in hun zaak moest worden afgenomen, wat wil zeggen dat er patronen van gemaakt werden. Zo waren de echtgenotes van de textielbaronnen uit Twente vaste klant.

Na de oorlog is de zaak voortgezet door de weduwe van Curt en haar zoon Gregory tot 1980. Op de foto links de modezaak Spanier omstreeks 1965.

Curt en AssiaSpanierCurt is geboren in 1905 in Deventer. Hij is getrouwd met Assia Stolberg in 1929 in New York waar zij woonde met haar familie. Assia is geboren in 1908 in Moskou. Samen kregen ze twee kinderen: Gregory, geboren in 1930, en Rosella, in 1934. Op de foto links: Curt en Asisia omstreeks 1930.
Curt en Assia speelden beiden mee in de Deventer Joodse Toneelvereniging en speelden graag bridge.

Curt werd al vroeg opgepakt en vermoord in april 1942 in Oranienburg. Zijn vrouw Assia en hun kinderen, die ondergedoken zaten in Friesland, hebben de oorlog overleefd.

De ouders van Curt, Heinrich en Rosa Spanier-Weinberg, zijn vermoord in Auschwitz in augustus 1944 na verraden te zijn op hun onderduikadres op de Veenweg bij het gezin Worisek. De vader van dit gezin, gedenkplaat Spanier inzake Worisek, was coupeur bij de modezaak Spanier, en is bezweken in januari 1945 in gevangenschap. Op de foto rechts de gedenkplaat met Curt Spanier in de zaak; nu aanwezig in het Etty Hillesum Centrum.

De zus van Curt, Lieselotte Fortuin-Spanier, was ook ondergedoken bij Worisek, maar heeft de concentratiekampen overleefd.

grafsteen Assia Spanier StolbergAssia Spanier-Stolberg is overleden in 2000 in Amsterdam. Haar kinderen Gregory en Rosella zijn getrouwd en hebben kinderen gekregen.
Gregory heeft met zijn gezin in dit huis nog lang gewoond en is hier overleden in 1999.

Foto links: Grafsteen Assia Spanier-Stolberg