Struikelstenen in Deventer

woningKazernestraat26 vh Bergpoortstr3 oude situatieTot januari 1943 woonde zij aan de Bergstraat 3 (nu: Kazernestraat 26).  

naam geboren te datum overleden te datum
Saartje van Engel- Keijzer Hasselt 10-01-1869 Sobibor 14-05-1943

Hier woonde de weduwe Saartje van Engel- Keijzer, samen met haar zus Annegien Levy- KeijzerOp de foto rechts de oude situatie; het voormalige huis is gesloopt in de jaren ’90. Daaronder de foto van de huidige situatie.

Saartje was geboren in 1869 in Hasselt waar ze in 1907 is getrouwd met de weduwnaar Daniel Benjamin van Engel, geboren in 1859 in Deventer.
slagerij Van Engel Grote OverstraatDaniel Benjamin had met zijn eerste vrouw een dochter, Martha, gekregen in 1897 in Deventer. Met Saartje kreeg hij nog een zoon, Benjamin Daniel, geboren in 1908 in Deventer. Haar man Daniel Benjamin is in 1937 overleden. Op de foto links onder de grafsteen.woningKazernestraat26 vh Bergpoortstr3

Daniel Benjamin van Engel had een slagerij in Deventer in de Grote Overstraat, samen met zijn broers. De naam Van Engel staat nog boven de deur.

Het gezin van Engel was nauw betrokken bij de joodse gemeente Deventer.
Saartje was bestuurslid van de vrouwenverenigng “Gemiloes Gassodiem” en zoon Benjamin Daniel was mede-oprichter van de jeugdvereniging ‘Tikwas Jisroel’, voor de jeugd van 12-18 jaar die na afloop van de joodse school cursussen op joods wetenschappelijk gebied aanbood.

grafsteen Daniel Benjamin van EngelDe zus van Saartje, Annegien Levy-Keijzer is bij haar in komen wonen op de Bergpoortstraat.
Hun andere zus, Leentje Nijstad-Keijzer (geboren 1865 te Hasselt) heeft in 1941 ook nog een jaar bij hun gewoond.

Saartje moest in januari 1943 samen met haar zus Annegien uit hun huis en gaan wonen in het joods ziekenhuisje in de Sandrasteeg. Begin april 1943 werd het ziekenhuisje leeggehaald en moest iedereen naar Vught. Een maand later moesten de zussen naar Westerbork waar ze dezelfde dag naar Sobibor gingen op transport. Drie dagen later zijn ze bij aankomst op 14-5-1943 daar vergast.

De stiefdochter van Saartje, Martha, uit het eerste huwelijk van haar man, en haar gezin woonden in Tilburg waar de man van Martha, Emanuel Mendels, kartonnagefabrikant was. Het gezin is in 1943 in Sobibor vermoord. Een kind heeft de oorlog overleefd.

De zoon van Saartje, Benjamin Daniel, was in 1939 getrouwd met Lotte Helene van Vijth. Ze kregen een zoon Daniel Markus en woonden in Den Haag. Ook dit gezin is omgekomen in de oorlog.

De zonen van zus Annegien zijn met hun gezinnen ook vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Hun zus Leentje Nijstad-Keijzer heeft de oorlog overleefd en is overleden in 1948.