Struikelstenen in Deventer

GrOverstr20RikaGosschalkJacobskleinDe leden van dit gezin, dat tot hun deportatie woonde aan de Grote Overstraat 20 waren:

naam geboren te datum overleden te datum
Heiman (Hijman) Gosschalk Deventer 14-09-1866 Sobibor 14-05-1943
Rika (Riek) Jacobs - Gosschalk Deventer 25-02-1904 Auschwitz 19-02-1943
Marlene Jacobs Enschede 05-09-1935 Auschwitz 19-02-1943
Marcel Jacobs Enschede 09-05-1939 Auschwitz 19-02-1943

Heiman Gosschalk is op 12 januari 1898 gehuwd met Helena de Wolf. Helena de Wolf is 13-05-1878 in Zutphen geboren en is 02-10-1942 in Deventer een natuurlijke dood gestorven. BrfkerkbestuuraanH.GosschalkovergrafsteenHet echtpaar had 5 kinderen, Gersom, Marianne, Samuel, Rika (Riek) en Henriëtte Schoontje. Heiman had samen met zijn broers Louis, Jozef en Jule een exportslagerij aan de Noordenbergstraat 134 (nu nr. 7). Het betrof een slagerij (Noordenbergstraat, waar nu het hek is van de sporthal) en een slachterij in de vestingstoren Achter de Muren Vispoort. Ook slager Abraham van Spiegel had daar medegebruik van. Het vee werd gekocht op de grote veemarkten Leeuwarden, Zwolle enz. De koeien kwamen via het station lopend langs de Singel. Naast de broers werkten er zo'n acht mensen uit het Noorden (Noordenbergkwartier) in het bedrijf. Ongeveer 200 tot 250 stuks vee werden er per week geslacht en uitgebeend; het vlees werd verkocht aan de vleeswarenfabrieken in en om Deventer. Ovl.datumHeimanGosschalkRodeKruisHet kantoor zat achter de winkel. Al voor de oorlog is de exportslachterij naar Epe verhuisd en bestaat nu nog steeds onder de naam Exportslachterij Gosschalk, gerund door een kleinzoon van Jule Gosschalk.In het boek "De vliegende vis" van Aryeh Assan, Israel 1985, geschreven door de kleinzoon van Louis en Saar Gosschalk- Snatager staat: "Louis had samen met 2 broers gemeenschappelijk een zich uitbreidend vleesbedrijf opgericht en verdienden daarmee goed de kost.HuwelijksaankondigingMauenRika Het bedrijf bestond uit een winkel met daarachter het kantoor, de worstmakerij en het grote koelhuis waarin het vlees voor de export hing. Louis was de middelste van de broers en ook wat godsdienst betreft bewandelde hij de middenweg; zijn jongste broer Bernard was klokvrij en liberaal, en de oudste Hijman was stinkend vroom. Vanwege de laatste bleef het bedrijf op zaterdag potdicht en werd er bij hem thuis op sabbatmiddag met een tiental andere middenstanders thuis geleerd. Hijman had ook altijd een pet op. Hij was wat nors en zwijgzaam. Bernard zorgde voor de inkoop, Louis was belast met de leiding van de verkoop. Wat Bernhard had ingekocht, moest Louis weer zien te verkopen. Hijman hield zich bezig met de administratie, daarbij geassisteerd door één van zijn zoons.

Rika Jacobs- Gosschalk is op 21 november 1934 met Maurits Jacobs getrouwd.(Zie hier boven links de advertentie in het Nieuw Israelitisch Weekblad van 2 november 1934). Zij kregen 3 kinderen,  Marlene, Marcel en een dochter die de oorlog overleefd heeft. MaudbijTenKleyklein Na het huwelijk met Maurits Jacobs, in Stad Delden geboren op 4-07-1903 is het echtpaar  in november 1934 naar Enschede verhuisd. Op 13 en 14 september1941 is Maurits te zamen met 143 andere joodse mannen bij een razzia in Enschede opgepakt. Dit was de eerste razzia die buiten Amsterdam plaatsvond en wordt gezien als het begin van de Jodenvervolging in Twente. De mannen moesten zich verzamelen in een gymzaal in Enschede, waarna ze naar het Oostenrijkse Mauthausen werden gebracht. Geen van de weggevoerde mannen overleefde het kamp. Maurits is op 13 oktober 1942 omgekomen in Mauthausen. 
Rika Jacobs is hierna met haar drie kinderen bij haar ouders in Deventer aan de Grote Overstraat 20 ingetrokken. Wanneer is niet precies bekend; volgens het politiearchief blijkt zij in augustus 1942 bij haar ouders te wonen. Eén dochter van Rika heeft ondergedoken gezeten en heeft de oorlog overleefd. Op de foto links ziet u haar bij het onderduikadres.