door achterkleindochter Priscilla Lewerissa en Sjon de Vries (lid Werkgroep)
Tot zijn deportatie woonde hij in de woning aan de Polstraat 29, nu nummer 67A:
naam | geboren te | datum | overleden te | datum |
Herman Langvoort | Deventer | 01-03-1902 | Woeste Hoeve | 08-03-1945 |
Herman Langevoort is een echt familie mens, waarin zijn gezin centraal staat. Het gezin bestaat uit Herman, zijn vrouw Hermina en dochters Minie en Gerrie Langevoort.
Zij woonden in de Polstraat 29 te Deventer. Na heel veel zoekwerk blijkt het huidige adres Polstraat 67A te zijn. Het oorspronkelijke huis (en vele andere woningen) zijn gesloopt en daar is nu nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Ook vonden er nog omnummeringen plaats in de jaren 50 van de vorige eeuw.
De ouders van Herman (zie foto rechts) hadden een kruidenierswinkel in Deventer die na het overlijden van zijn vader Albert Langevoort in 1939 werd voortgezet door zijn moeder Hermina. Herman werkt in die tijd als privé-chauffeur en voerde daarnaast ook gevarieerd werk uit als monteur.
In zijn vrije tijd, naast het samen zijn met het gezin, sleutelde Herman met plezier aan zijn motorfiets waarop hij ook geregeld reed.
Herman was in de lange zomeravonden ook vaak te vinden langs de IJssel waar hij met zijn broers en vrienden op de Wellebalken zat.
Verder speelde Herman passievol mondharmonica, waar vooral zijn dochter Gerrie zeer van genoot.
Hieronder de trouwfoto van Herman en zijn vrouw, die door haar nichtje Bertie tante Jans werd genoemd. Daarnaast haar zuster Harmina Maria, die ook in het verzet zat en daar een hoge onderscheiding voor heeft gehad. Zij was 20 februari 1926 met Jan Berghuis, een bekende naam in het Deventer verzet.
Herman is tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het verzet behorend tot de KP Laren-Noord (Gelderland) en de Raad van Verzet (RVV). Bij de RVV was Herman vanaf de oprichting groepscommandant. Hij vervoerde wapens en munitie, verspreidde illegale lectuur en verzorgde onderduikers.
Op 29 december 1944 werd hij samen met zijn vrouw en dochter Minie gearresteerd. Waarschijnlijk door verraad van de NSB.
Het ging namelijk om het illegaal bezit van een radiotoestel. Daarop werd door de Sicherheitspolizei Herman, Hermina en hun beide dochters meegenomen. Via de landwachterskazerne in Deventer is hij overgebracht naar De Oxerhof in Colmschate. Zijn vrouw en zijn dochter zijn na enige tijd later weer op vrije voeten gesteld. De andere dochter bleef nog in hechtenis.
Op 1 maart 1945 kon Hermina haar man bezoeken ter gelegenheid van zijn verjaardag. Toen zij op 10 maart 1945 haar dochter in de Oxerhof bezocht, hoorde zij van haar dat Herman Langevoort op transport was gesteld naar Apeldoorn. Via aanplakbiljetten wist Hermina dat bij Apeldoorn (Woeste Hoeve) als represaille voor de aanslag op Rauter een groot aantal Nederlanders waren gefusilleerd. “Ik vermoedde al reeds dat mijn man zich ook bij de slachtoffers bevond. Na de bevrijding kreeg ik hiervan zekerheid” (naar Huub van Sabben, Spionage, arrestaties en moord aan de IJssel, blz.121)..
Herman Langevoort werd met 116 anderen gefusilleerd op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve als represaille voor de aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer Hans Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945.
Later en kort na de bevrijding is Herman opgegraven onder toeziend oog van zijn vrouw Hermina uit het massagraf bij de Woeste Hoeve en als Nederlands Hervormde in de Grote Kerk in Deventer als Held in gesloten kist opgebaard en geëerd, waarna hij is herbegraven (graf 6121) op de algemene begraafplaats Steenbrugge.
© Etty Hillesum Centrum