Struikelstenen in Deventer

Hoge Hondstr 56 Benno Maurits JakobsTot zijn deportatie woonde hij aan de Hoge Hondstraat 56:

naam geboren te datum overleden te datum
Benno Maurits Jakobs Emmen 03-05-1934 Auschwitz 19-11-1943

Benno Maurits JakobsBenno Maurits Jakobs wordt geboren in Emmen op 3 mei 1934. Hij heeft een oudere broer Ino uit 1931 en na anderhalf jaar krijgt hij nog een broertje Robert. Benno is net twee als de familie Jakobs naar Deventer verhuist in mei 1936.
Ze gaan aan het Emmaplein 20 wonen. Benno’s vader is handelaar in manufacturen (knopen, band, ritsen, garen, allerlei dingen, die je behalve stof nodig hebt om kleding te maken). 

In 1942 verhuist het gezin van het Emmaplein naar Hoge Hondstraat 56. Na de oorlog komen ze terug in dezelfde straat, maar dan op nummer 53. In 1947 verhuizen ze naar Amsterdam. Maar Benno maakt het leven na de oorlog niet meer mee. 

Net als de rest van het gezin duikt Benno in 1942 onder. De gezinsleden verblijven op verschillende adressen.
Benno komt terecht bij de zus van de conciërge van de synagoge. Die zus, Wietske de Vries, is getrouwd met Jo Stein, maar heeft geen kinderen. Wietske en Jo wonen aan de Parallelweg 19, vlakbij het spoor. 

Op 5 oktober 1943 wordt Benno opgepakt. Is hij gezien door een buurvrouw, als hij probeert om het konijn te vangen dat ontsnapt is? In de buurt wonen veel nsb’ers. Eén van hen heeft Benno waarschijnlijk aangegeven. Benno en Wietske worden gearresteerd. Wietske komt terug, maar Benno wordt naar Westerbork gestuurd. Hij blijft daar zes weken. Daarna gaat hij op transport naar Auschwitz. Daar sterft hij op 19 november 1943.