SamenBetje

Veel bezoekers tijdens de "Open Deventer Joodse Huizen" op 3 mei.
(met veel dank aan Wil Kanis en Gert de Vries van de Projectgroep Deventer Fotografen) 

Er waren in Deventer deze dag sprekende herdenkingen in 7 woningen waar in de oorlog Joodse families gedeporteerd zijn naar concentratiekampen.
Betrokken huidige bewoners of eigenaren van deze panden kwamen met persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding, aan de hand van foto's, brieven, dagboekfragmenten van deze Joodse families. 
In de namiddag waren er in het Etty Hillesum Centrum diverse theatervoorstellingen met muziek. 
De belangstelling deze dag was overweldigend: in de te bezichtigen joodse huizen waren per keer 15 tot 50 bezoekers  en het Etty Hillesum Centrum zat bij elk optreden tjokvol. 

Twee ervaren fotografen van de Projectgroep Deventer Fotografen, te weten Wil Kanis en Gert de Vries (waarvoor heel veel dank)  waren  bereid om deze dag vast te leggen. Hier kunt u hun schitterende fotoreportages zien.
Kijk hier voor het programma van deze dag

Logo EHCIn Deventer werd "Open Joodse Huizen" georganiseerd door het Etty Hillesum Centrum en de Werkgroep Struikelstenen Deventer, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam. 
Het Etty Hillesum Centrum wil door middel van educatie en herdenken de geschiedenis aan het leven van de Deventer joden en Etty Hillesum levend houden.

In heel Nederland kwam op meer dan 100 locaties in dertien steden de geschiedenis op 2, 3, 4 en 5 mei tot leven. De plaatsen die meededen: Amsterdam, Bergen op Zoom, Borne, Den Haag, Deventer, Elburg, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Sneek, Tilburg, Utrecht en Vught.

Uitgangspunt voor open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op Community Joods Monument; een monument op internet om de herinnering levend te houden aan alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa (Holocaust) zijn vermoord.

Meer informatie op de website van Open Joodse Huizen.