Struikelstenen in Deventer

Wij zijn 6 vrijwilligers, die erg geraakt zijn door het indrukwekkende project van Gunter Demnig. De persoonlijke aandacht die elk slachtoffer krijgt met een subtiel gebaar als een struikelsteen spreekt ons erg aan.

Jan Eeftink, lid:
EeftinkJan
Mijn eerste vrouw had een joodse moeder, wier ouders zijn vergast in Sobibor. Bij het ouderlijk huis in Maarssen zijn in maart 2013 door mijn kleinkinderen Stolpersteine aangereikt. Daarbij was ik aanwezig; dit zinvolle gebeuren bracht mij ertoe contact met Otto op te nemen teneinde ook in Deventer struikelstenen te realiseren.Ita van Dijk, lid: 
DijkItavan
Lopend door Berlijn viel mijn oog jaren geleden ineens op een rijtje plaatjes in het plaveisel. Daarop stonden de namen van de Joodse familie die in het pand naast de plaatjes gewoond had en die afgevoerd en vermoord was. Tussen alle vrolijkheid en hectiek van een weekend weg was er ineens een moment van stilte, van herdenken. Dat moment ben ik nooit meer vergeten. Sindsdien voelt iedere Stolperstein als de grafsteen, die diegene nooit gekregen heeft. Sinds midden 2015 zoek ik nabestaanden van de mensen voor wie Stolpersteine gelegd zullen worden. Iedere keer weer heel bijzonder.


cover boekjeLex Rutgers, voorzitter:
RutgersLex
Ik ben sinds 1996 vrijwilliger en sinds enige jaren ook bestuurslid van het Etty Hillesum Centrum met aandachtsgebied Joodse geschiedenis en Herdenken. Samen met de oprichtster van het Etty Hillesum Centrum, Manja Pach, heb ik de joodse stadswandeling "Het verstoorde leven" door Deventer opgezet. Ik heb samen met Tineke Metz films gemaakt over Joods Deventer. Verder beheer ik het joods familie-archief van Deventer en zorg voor aanvullingen op de websites: http://www.joodsmonument.nl/ en http://www.dutchjewry.org/.  


Henny Meijerink, lid:

MeijerinkHenny
Bij stedentrips naar Wenen en Parijs heb ik altijd belangstelling gehad voor de wijk waar Joodse burgers zijn/waren gehuisvest. Bij de stedentrip naar Berlijn in 2009 zag ik in de oorspronkelijke Joodse wijk voor het eerst de Stolpersteine en was daar erg van onder de indruk. Ik heb in 2010 een voorstel geïniteerd om deze Struikelstenen in Deventer als project vanuit de Deventer Evenementen Stichting te lanceren.
288452-353-500afbeelding  boekjeOtto van Huffelen, coördinator: 
Otto
Ik woon in de voormalige woning en winkel van Sam Noach, "De Man van Deventer", Nieuwstraat 50/hoek
Kuiperstraat 2. Ik heb meegewerkt aan de restauratie van de muurschildering op het winkelpand door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED ) in 2010. Daarnaast heb ik mede-researchwerk verricht bij het door Sam de Visser geschreven boekje over deze beroemde Joodse koopman. Hierdoor ben ik erg betrokken geraakt bij deze joodse familie en de Deventer joodse geschiedenis.
Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum.

 

Betty Philip, lid:

PhilipBetty
Ik ben al geruime tijd vrijwilliger in het Etty Hillesum Centrum en o.a. werkzaam in de werkgroep
Educatie. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van wat er in Tweede Wereldoorlog is gebeurd en wat nù gebeurt ten aanzien van andersdenkenden.
Sinds een paar jaar help ik ook in de groep Struikelstenen. Zo maar wat stenen met namen in een straat en voor een huis waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd , maar zó belangrijk

 

 

Edwin van der Wolf, adviseur:
WolfEdwinvander
Ik ben initiatiefnemer en oprichter van Stichting Stolpersteine Hattem. Als oud-Deventernaar geef ik graag advies en bijstand aan deze Werkgroep.
Mijn oud-oom, de heer Van Ewijk is in kamp Amersfoort gefusilleerd.