Struikelstenen in Deventer

Wij zijn vrijwilligers, die erg geraakt zijn door het indrukwekkende project van Gunter Demnig. De persoonlijke aandacht die elk slachtoffer krijgt met een subtiel gebaar als een struikelsteen spreekt ons erg aan. Twee leden van het eerste begin van de werkgroep zijn overleden; Jan Eeftink is op 11 december 2020 overleden en Henny Meijerink op 22 januari 2021.

Ita van Dijk, lid: 
DijkItavan
Lopend door Berlijn viel mijn oog jaren geleden ineens op een rijtje plaatjes in het plaveisel. Daarop stonden de namen van de Joodse familie die in het pand naast de plaatjes gewoond had en die afgevoerd en vermoord was. Tussen alle vrolijkheid en hectiek van een weekend weg was er ineens een moment van stilte, van herdenken. Dat moment ben ik nooit meer vergeten. Sindsdien voelt iedere Stolperstein als de grafsteen, die diegene nooit gekregen heeft. Sinds midden 2015 zoek ik nabestaanden van de mensen voor wie Stolpersteine gelegd zullen worden. Iedere keer weer heel bijzonder.


cover boekjeLex Rutgers, voorzitter:
RutgersLex
Ik ben sinds 1996 vrijwilliger en sinds enige jaren ook bestuurslid van het Etty Hillesum Centrum met aandachtsgebied Joodse geschiedenis en Herdenken. Samen met de oprichtster van het Etty Hillesum Centrum, Manja Pach, heb ik de joodse stadswandeling "Het verstoorde leven" door Deventer opgezet. Ik heb samen met Tineke Metz films gemaakt over Joods Deventer. Verder beheer ik het joods familie-archief van Deventer en zorg voor aanvullingen op de websites: http://www.joodsmonument.nl/ en http://www.dutchjewry.org/.  


Betty Philip, lid:

PhilipBetty
Ik ben al geruime tijd vrijwilliger in het Etty Hillesum Centrum en o.a. werkzaam in de werkgroep
Educatie. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van wat er in Tweede Wereldoorlog is gebeurd en wat nù gebeurt ten aanzien van andersdenkenden.
Sinds een paar jaar help ik ook in de groep Struikelstenen. Zo maar wat stenen met namen in een straat en voor een huis waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd , maar zó belangrijk.288452-353-500afbeelding  boekjeOtto van Huffelen, coördinator: 
Otto
Ik woon in de voormalige woning en winkel van Sam Noach, "De Man van Deventer", Nieuwstraat 50/hoek
Kuiperstraat 2. Ik was betrokken bij de restauratie van de muurschildering op mijn winkelpand door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED ) in 2010. Daarnaast heb ik mede-researchwerk verricht bij het door Sam de Visser geschreven boekje over deze beroemde Joodse koopman. Hierdoor ben ik erg betrokken geraakt bij deze joodse familie en de Deventer joodse geschiedenis.
Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum. 


Edwin van der Wolf, adviseur:

WolfEdwinvander
Ik ben initiatiefnemer en oprichter van Stichting Stolpersteine Hattem. Als oud-Deventernaar geef ik graag advies en bijstand aan deze Werkgroep.
Mijn oud-oom, de heer Van Ewijk is in kamp Amersfoort gefusilleerd.