door Lex Rutgers

In de Eerste Schrijfkamer van het oude stadhuis in Deventer bevindt zich sinds juni 2016 ook een bronzen beeldje van Kurt Baruch (1913-2001), genaamd "Vluchtende vrouw met kind".  

Beeldje Kurt BaruchHet beeldje van 40 cm hoog is gemaakt in 1979 ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook als aanklacht tegen oorlogsgeweld dat ook toen voorkwam. Het beeldje is onthuld op 10 april 1979 in bijzijn van wethouder Duimel in het (voormalige) postkantoor in de Nieuwstraat. Daar heeft het gestaan tot aan de sluiting in 2000. Daarna was het beeldje spoorloos. 

De neef van Kurt, Robbert Baruch, heeft de beelden van zijn oom in kaart gebracht en kwam er achter dat het beeldje spoorloos was.
Binnen de gemeente Deventer kon niemand zeggen waar het gebleven was.  

Kurt Baruch uitsnedeDankzij een oproep in de Stentor op 4-5-2016 kwam het beeldje weer boven water en is het geplaatst in het oude stadhuis, in dezelfde ruimte waar ook het joods monument zich bevindt.

Kurt - van Joodse afkomst en communist - was in Deventer ondergedoken vanaf 1944 bij de familie Keizer in de Nieuwstraat. Hij was betrokken bij het verzet (eerder had hij al in Rotterdam persoonsbewijzen vervalst), stond bekend onder de schuilnaam Jan Bonjer, was lid van verschillende knokploegen, en speelde een rol bij de bevrijding van Deventer op 10 april 1945, en vooral bij het zeker stellen van het postkantoor voordat de Duitsers deze konden opblazen. 

De ouders van Kurt, die in Twello woonden, en zijn vrouw Anneliese, zijn vermoord in de vernietigingskampen. 

Na de oorlog is Kurt een handschoen- en later een naaimachinewinkel begonnen. Na zijn pensionering is hij beeldhouwer geworden.