Struikelstenen in Deventer

kinderfoto201942Een foto uit september 1942 van 22 Joodse kinderen in de leeftijd van 4-17 jaar, is genomen op de binnenplaats achter de grote synagoge in de Golstraat.
En naast de Joodse school, wat nu het Etty Hillesum Centrum is. De foto dateert uit september 1942; de kinderen dragen nog zomerkleren. Een aantal van hen draagt een grote ster op hun kleren. Dit was een van de vele anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog; een davidster moest 8zichtbaar op alle kleding genaaid worden.

De foto kwam in het voorjaar van 1998 te voorschijn bij het verwisselen van een schilderijlijst en bleek daar ruim 60 jaar verborgen te hebben gezeten.
De foto kwam in handen van de heer Meier de Leeuw. Hij is Joods en was kind voor de oorlog en heeft een aantal van deze kinderen persoonlijk gekend. Zelf zat hij toen al ondergedoken want anders had hij zeker op de foto gestaan, vertelde hij.
Meier de Leeuw ging op zoek naar wie die kinderen waren en wanneer de foto gemaakt was. Een ware zoektocht volgde. 
Van alle kinderen zijn de namen en verdere gegevens achterhaald, behalve het jongetje op rechterfoto. Nog steeds weten we niet wie hij is.

Klik hier om het gehele verhaal te lezen.