WIE KAN HELPEN?

VergetenVerzetOnderstaande brief van 25 juni 1941 (NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1382, Gemeentebestuur van Deventer II (1930 – 1950), inv.nr. 1427, tabblad 20) bevindt zich in het stadsarchief van Deventer. De brief gaat over de arrestatie van leden van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij en van de CPN door agenten van de gemeentepolitie Deventer. Na de inval van Hitler in de Sovjet-Unie, gaven de Duitsers hier opdracht toe. De politie voerde de opdracht in de vroege ochtend van 25 juni 1941 uit. Vervolgens bracht de commissaris de burgemeester ervan op de hoogte. En de burgemeester gaf het weer door aan de commissaris van de provincie in Zwolle.

Van de 18 opgepakte mannen, werden er in de loop van de dag 4 vrijgelaten. De 14 anderen werden ’s avonds overgebracht naar Kamp Schoorl. Daarna kwamen ze in Kamp Amersfoort terecht. Uiteindelijk kwamen 10 van de 14 opgepakte mannen om het leven.

Ik ben bezig om de levensbeschrijvingen van deze mannen op papier te zetten. Met de nabestaanden van een aantal van hen heb ik inmiddels contact. Dat is helaas nog niet voor 100% gelukt.

Ik zoek nog contact met de nabestaanden van: Jacobus Oosterbroek, Albert Romeijn en Arend Jan Brinks.

Wie kan mij helpen? Telefoon: 06-13772535; e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alvast mijn hartelijke dank,

Johan van der Veen

Brief arrestatie verzetsmensen

Brief arrestatie verzetsmensen 2