Struikelsteen

De naam Struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein.
StruikelsteenDe stenen hebben een afmeting van 10 x 10 cm. Het is een keisteentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. In dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer, zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer is overleden of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is.
Met bovenin de toevoeging: Hier woonde.

De stenen liggen vlak in de straat of trottoir maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden en deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de struikelstenen te lezen. De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer.
Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Het is de bedoeling dat op deze wijze de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde slachtoffers gelezen kan worden. Immers: "Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten".

Kunstproject Stolpersteinestruikelstenen4
De Werkgroep heeft besloten om zich aan te sluiten bij het Kunstproject Stolpersteine van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig; derhalve is de Werkgroep gehouden aan de voorschriften en leveringsvoorwaarden van deze kunstenaar. Dit betekent dat de heer Demnig bepaalt welke en hoe de gegevens in het messingplaatje worden geprint. De kunstenaar wil de steenlegging in principe zelf doen.
De Werkgroep heeft geen invloed op de kwaliteit van de steen en de keuze van het lettertype.
In dit hele proces treedt de Werkgroep op als intermediair.

Persoons- en familieverhalen
Naast het leggen van struikelstenen proberen we ook een persoons- en/of familieverhaal van alle slachtoffers te maken.
Zo houden we de herinnering levend aan alle mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Duitse bezetting in Deventer zijn vervolgd en die de oorlog niet hebben overleefd.
Immers een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten!
Regelmatig voegen we nieuwe verhalen toe.

Educatie

IMG 20170707 125200380Het project heeft als motto: "Herdenken met een blik op de toekomst".
Daarom wil de Werkgroep bij iedere jaarlijkse steenlegging educatieve projecten aan een onderwijsinstelling in de gemeente Deventer aanbieden. Klik hier om te zien welke scholen al meegedaan hebben.

Gemeente Deventer

TekenenkleinDe stenen worden gelegd in de openbare ruimte. De gemeente Deventer bepaalt op aanwijzing van de Werkgroep, de plaats waar de stenen komen te liggen. De gemeente omarmt het initiatief van de Werkgroep. Met de gemeente Deventer is daartoe een convenant opgesteld om één en ander in goede banen te leiden. Dit convenant is op 8 juni 2015 officieel ondertekend door burgemeester Andries Heidema en Lex Rutgers, voorzitter van de Werkgroep Struikelstenen Deventer.