DD 1942 10 16 00001De Koerier uitsnedeIn de loop van 1942 vinden er in het Oosten van Nederland en ook rondom Deventer diverse sabotageacties plaats. De daders worden door de Sicherheits Dienst  gezocht in kringen van het rode verzet.  

Op 15 oktober gaan voor de Duitsers bestemde voorraden bij de firma Holterman en Ten Hove bij de gashaven in Deventer verloren. Naar aanleiding van deze brandstichting en andere sabotage-acties in het Oosten besluiten de Duitsers tot represailles.

Op vrijdagochtend 16 oktober 1942 worden vijftien mannen (communisten en socialisten) in twee groepen geëxecuteerd en begraven. Twaalf van de vijftien mannen, die hier geëxecuteerd werden, waren gevangenen afkomstig uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort. Drie van de vijftien mannen waren afkomstig uit de Brabantse gijzelaarskampen in Haaren en Sint-Michielsgestel
Zij kwamen bijna allemaal uit het Oosten van Nederland.

HerdenkingsbordLeusderheideokt16klOnder hen waren 5 Deventer verzetsstrijders,  te weten:
    *  Dirk Bannink;
    *  William van Ewijk:zie biografie;
    *  Aalbert Jan Gerritsen: zie biografie;
    *  Daan van der Meulen: zie biografie;
    *  Johan Roebers: zie biografie;

Er wordt sinds 1992 op deze dag nog elk jaar een herdenking bij het monument aldaar (zie foto rechts) gehouden. Op 16 oktober 2017 was er een grote afvaardiging aanwezig uit Deventer.