Wij zijn vrijwilligers, die erg geraakt zijn door het indrukwekkende project van Gunter Demnig. De persoonlijke aandacht die elk slachtoffer krijgt met een subtiel gebaar als een struikelsteen spreekt ons erg aan. Twee leden van het eerste begin van de werkgroep zijn overleden; Jan Eeftink is op 11 december 2020 overleden en Henny Meijerink op 22 januari 2021.
Lex Rutgers, voorzitter:
Ik ben sinds 1996 vrijwilliger en sinds enige jaren ook bestuurslid van het Etty Hillesum Centrum met aandachtsgebied Joodse geschiedenis en Herdenken. Samen met de oprichtster van het Etty Hillesum Centrum, Manja Pach, heb ik de joodse stadswandeling "Het verstoorde leven" door Deventer opgezet. Ik heb samen met Tineke Metz films gemaakt over Joods Deventer. Verder beheer ik het joods familie-archief van Deventer en zorg voor aanvullingen op de websites: http://www.joodsmonument.nl/ en http://www.dutchjewry.org/.
Betty Philip, lid:
Ik ben al geruime tijd vrijwilliger in het Etty Hillesum Centrum en o.a. werkzaam in de werkgroep
Educatie. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van wat er in Tweede Wereldoorlog is gebeurd en wat nù gebeurt ten aanzien van andersdenkenden.
Sinds een paar jaar help ik ook in de groep Struikelstenen. Zo maar wat stenen met namen in een straat en voor een huis waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd , maar zó belangrijk.
Otto van Huffelen, coördinator:
Ik heb in de voormalige woning en winkel van Sam Noach, "De Man van Deventer", Nieuwstraat 50/hoek
Kuiperstraat 2 gewoond. Ik was betrokken bij de restauratie van de muurschildering op mijn winkelpand door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED ) in 2010. Daarnaast heb ik mede-researchwerk verricht bij het door Sam de Visser geschreven boekje over deze beroemde Joodse koopman. Hierdoor ben ik erg betrokken geraakt bij deze joodse familie en de Deventer joodse geschiedenis.
Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum.
Edwin van der Wolf, lid
Ik ben initiatiefnemer en oprichter van Stichting Stolpersteine Hattem. Als oud-Deventernaar geef ik graag advies en bijstand aan deze Werkgroep.
Mijn oudoom, William van Ewijk is bij kamp Amersfoort gefusilleerd.
Jan Schukkink, lid
Ik ben Jan Schukkink, sinds oktober 2021 lid van de werkgroep struikelstenen. Ik ben reeds enkele jaren vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum.
Als jongetje raakte ik al geïntrigeerd door de oorlog, de verhalen over de vergissingsbombardementen op Enschede. De documentaires op TV over de bevrijding van de concentratiekampen hielden me uit mijn slaap. In mijn boekenkast staat nog steeds het vaasje dat mijn moeder kreeg van een joods vriendinnetje om te bewaren voor ‘straks.’
Als ik terugkijk, dan zie ik de bezetting als een enorme inbreuk op 200 jaar leven in Nederland zonder oorlogsgeweld. Zo werd de oorlog voor mij een moreel ijkpunt voor Grondwet, rechtstaat en democratie. Wie de bijl legt aan de wortels van de rechtstaat, zet de deur open voor barbarij en rechteloosheid. Dat virus kan altijd weer de kop opsteken. Hannah Arendt schreef: ‘het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad.’
Lydia Vastmans, lid
Ik ben Lydia Vastmans, sinds september 2021 werkzaam voor het Etty Hillesum Centrum en sinds september 2022 ben ik lid van deze werkgroep.
De oorlog heeft in mijn familie met 4 verzetsstrijders een grote rol gespeeld. Eentje heeft het overleefd. Met deze oom ben ik 2 x naar de jaarlijkse herdenking in Mauthausen geweest. Altijd emotioneel en indrukwekkend. Zijn motto luidde: de herinnering moet levend gehouden worden. Daar sta ik helemaal achter.
Sjon de Vries, lid
Ik woon sinds april 2022 in Deventer. Ik heb daarvoor 60 jaar in Utrecht gewoond en gewerkt in het onderwijs.
Door mijn roots met het Jodendom ben ik lid geworden van de Struikelstenenwerkgroep in Deventer. Mijn vader was Joods en geboren in 1918. Hij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Hij sprak daar weinig over. Wat ik wel wist is het volgende: hij is in 1941 of 1942 naar Duitsland (Gütersloh) gegaan voor de Arbeitseinsatz als postbezorger. Daarna is hij in januari 1945 weer in Zuid-Nederland teruggekeerd.
Mijn activiteiten voor de werkgroep: poetsen van de struikelstenen en educatieve projecten.
Het is belangrijk dat de geschiedenis en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mogen worden.
Ineke Bannink, lid (gegevens volgen binnenkort)