De stenen met daarop een messing plaatje liggen vlak in de straat of trottoir en vallen op door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden en deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de struikelstenen te lezen. 
poetsenhagenpoortschool3Echter het blijkt dat de gelegde struikelstenen na enig tijd dof en smerig worden door de invloed van het weer e.d.
De tekst op de struikelsteen is dan moeilijk leesbaar. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

ongepoetste stenen klIn de praktijk is gebleken dat het poetsen van de struikelstenen 3x per jaar nodig is; omdat het best veel werk is vragen we hulp hierbij.
Dit kunnen particulieren zijn, bijvoorbeeld bewoners die struikelstenen voor hun huis hebben en die daar het onderhoud voor hun rekening nemen.
Of schoolklassen kunnen in de vorm van een soort adoptie het onderhoud voor hun rekening nemen, waarbij dan gelijk een stukje educatie ingevuld kan worden. De Werkgroep kan dan aan de schoolklas als tegenprestatie een gastles verzorgen over de struikelstenen en de verhalen die daarbij horen.
gepoetste stenen klVoor een aantal stenen/straten hebben we al afspraken kunnen maken met bewoners en scholen/schoolklassen.

En we hebben een "Poetsploeg" met meerdere vrijwilligers die geregeld poetswerk verrichten.
Doch meer hulp is gewenst. Uiteraard zorgt de Werkgroep Struikelstenen voor poetsmaterialen e.d.
Hebt u ook interesse om ons hierbij te helpen? Meldt u zich dan aan bij de coördinator van de Poetsploeg, Joke Brouwer (06-52115947) of vraag haar om informatie.