(door Otto van Huffelen)
Dit verhaal heeft betrekking op de Deventer Verzetsstrijder Wilhelm Julius Rudolf Worisek.
Op 10 augustus 2017 hebben we een struikelsteen voor hem gelegd voor zijn woning aan de Veenweg 33 in Deventer. En bovendien hebben we een persoonlijk verhaal over hem op onze website gepubliceerd.
Naar aanleiding van dit verhaal op onze website werd ik gebeld op een zondagochtend in april 2018 door Sandra K. uit Maastricht.
Zij was wezen "googelen" en had op onze website het verhaal van verzetsstrijder Wilhelm Julius Rudolf Worisek gelezen.
Zij is een gedreven onderzoekster en zij heeft via internet zitten zoeken in het archief van International Traces Services (ITS) in Bad Arolsen (Duitsland).
Zij ontdekte dat in dit archief enkele dingen van Wilhelm Worisek lagen, namelijk een zakhorloge en een pen; zij vroeg aan mij of er nog nazaten waren van Wilhelm Worisek.
Omdat we in 2017 een struikelsteen voor Wilhelm Worisek hadden gelegd , hadden we al een tijd contact met zijn nicht Wil D. Zoals gewoonlijk proberen we, alvorens een struikelsteen te leggen, eerst zo veel mogelijk familie en nazaten te achterhalen.
Ik heb direct Wil D. hierover geïnformeerd en omstreeks half juni 2018 heeft zij per aangetekende brief alle gevraagde informatie naar ITS in Bad Arolsen Duitsland gestuurd. Reeds op 9 juli 2018 heeft zij een pakket van ITS ontvangen. Een pakket, waarin de persoonlijke bezittingen van haar oom Wilhelm Worisek zaten en daarbij informatie over de in beslag genomen eigendommen, de arrestatie, de kampen en het overlijdensbericht.
Het openen van het pakket en daarna het zakhorloge, de horlogeketting en de pen in handen hebben was voor haar toch, ook na al die tijd, een emotioneel moment.
Uiteraard heeft zij daarna Sandra K. hartelijk bedankt.
Dit verhaal kan mogelijk anderen helpen die ook een speurtocht willen starten naar persoonlijke bezittingen en informatie van hun in de oorlog in concentratiekampen vermoorde familieleden.
Klik hier naar de website van ITS te Bad Arolsen.
En klik hier om het persoonlijk verhaal van Wilhelm Worisek te lezen.