WEER OPEN MET CORONA-REGELS

In het voorjaar 2020 zijn 2 tentoonstellingen te zien over "Deventer in de Tweede Wereldoorlog en wel in het Etty Hillesum Centrum en in de Waag. Het joods leven in Deventer zal hierin een plaats krijgen

Etty Hillesum Centrum van 5 april tot en met 20 september.

gezin Jaap Polak ca 1947 in tuinExpositie "Alsof er niets gebeurd was... Vijf joodse families na de oorlog"

In april 1945 vierde Deventer de bevrijding, maar voor de Joden was het geen feest. Iedereen die terugkwam, had familie verloren. Bezittingen waren weg, huizen ingenomen. Wie geluk had, had trouwe vrienden die hielpen om weer op te starten. Nu, 75 jaar later, blikken we met de jongste generatie uit vijf Deventer Joodse families terug. Eén ding hebben al die families met elkaar gemeen. Over de oorlog werd heel lang niet gepraat. Ze gingen – ogenschijnlijk - door met leven alsof er niets gebeurd was. 

Centraal staan de families Cohen, Frankfort, De Lange, Polak en Spanier. 
Foto boven: gezin Polak, 1947 Deventer.

De Waag van 5 april tot en met 20 september

Expositie "Deventer Bezet en Bevrijd"

In 2019-2020 viert Nederland 75 jaar Vrijheid. Landelijk kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog en vieren we het feit dat de Bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. Ook in Deventer is er veel te doen en zien over deze roerige periode in de geschiedenis van onze stad. De expositie ‘Deventer in de Tweede Wereldoorlog’ vertelt over de aangrijpende gebeurtenissen in Deventer waaronder de bombardementen – de IJsselbruggen waren een belangrijk doelwit – , het dagelijks leven onder de Duitse bezetting, het verzet en het lot van de Joodse gemeenschap in Deventer.

De opening vindt plaats op zondag 5 april om 14.30 uur in het Etty Hillesum Centrum. Dit is een gezamenlijke opening met de tentoonstelling in de Waag "Deventer bezet en bevrijd". 
Zie hiervoor ook: https://museumdewaag.nl/deventer-in-de-tweede-wereldoorlog-75-jaar-vrijheid/