Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtofferswaarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. 

Herdenken in Deventer

bloemenvanuithuisJaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid. Dit jaar kan dat jammer genoeg weer niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.

Uitzending Deventer herdenkt

Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vóór en na de nationale herdenking on line getoond.
Kijk en luister mee naar een gesprek van onze burgemeester met een jongere, naar muziek, onze stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.
De filmopname van de 4 mei herdenking zal dinsdag vanaf 19.40 – 20.45 uur getoond worden.
De link zal zo spoedig mogelijk hier vermeld worden.
Waarbij tussen 19.50 en 20.20 uur wordt overgeschakeld naar de nationale herdenking op de Dam. 

Uw bloem laten leggen

Ook is het mogelijk om tot en met 1 mei vanuit huis een bloem neer te leggen bij één van de monumenten in Deventer of dorpen.
U kunt aangeven bij welk monument u graag een bloem wilt laten leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem bij het monument wordt gelegd. Het leggen van een bloem kost 1 euro. Hiermee ondersteunt u meteen de bloemisten van Deventer. 
Klik hier om te zien hoe u vanuit huis een bloem kunt (laten) leggen.

Kranslegging en erewacht

Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld.
U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei niet te bezoeken.
Mocht u toch een bloem willen leggen, doet u dit dan via deze link.

Vlag  

Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd.