pand Diepenveensewegdoor familie Van Nijen

Tot aan zijn overlijden woonde hij in Deventer aan de Diepenveenseweg 259 (nu nr. 18).
Op de foto de ouderlijke woning.

naam geboren te datum overleden te datum
Derk Willem van Nijen  Almelo 04-02-1927 Deventer 25-07-1947

Wim van NijenDerk Willem (Wim) is geboren op 4 februari 1927 in Almelo. Hij was de oudste zoon van Hendrikje en Fokke van Nijen en had nog vier jongere broers, Anne Egbert, Henk, Laurens en Fokke. In 1937 verhuisde het gezin van Worp naar het Goldenbeltstraatje in Deventer en vervolgens ging het gezin in 1939 naar de Diepenveenseweg 259 (nu 18). Dit was de wens van de heer N.J. Gerritsma, de eigenaar van het pand, die na het overlijden van zijn vrouw niet alleen in het grote huis wilde wonen.

Wim, zijn vader, een oom (Henk Weltevreden) en dhr. Gerritsma waren betrokken bij het verzet, maar ook de jonge Anne Egbert (Han) die een tiener was, moest regelmatig op pad om pakjes te bezorgen, onder andere naar een bakkerij in Schalkhaar met een zak roggemeel tijdens de spertijd. Hij kreeg dan een roggebrood mee terug. Jaren later hoorde hij dat deze pakjes voor het verzet waren.

Wim van Nijen gewond in het ziekenhuisWim, zelf ook nog een tiener en een hele rustige jongen, was heel slim en technisch. Na de ambachtsschool, toen hij 15 jaar oud was, ging hij werken bij een elektriciteitszaak en hij werd vaak ingehuurd door bedrijven uit de buurt als machines niet werkten. Op de foto ligt Wim, die gewond was, in het Ziekenhuis.

In 2020 heeft Renate van Nijen, de dochter van Han van Nijen (toen 90 jaar oud), zijn herinneringen aan Wim en aan de oorlogsjaren in het verzet gebundeld in het boekje "De Jongens van de Diepenveenseweg" opgedragen aan Wim.

Eén van de levendige herinneringen van Han was het regelmatige bezoek van de Gebroeders Tensen, verzetsstrijders uit Haerst, die op 13 oktober 1944 zijn gefusilleerd door de Duitsers. Han mocht niet bij deze gesprekken zijn, hij was te jong, maar hij was erg onder de indruk van de gebroeders en alle geheimzinnigheid. Na de oorlog vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Onder andere een zolder vol met prachtige meubelen, daar bewaard voor Joodse mensen, de uitzendingen van radio Oranje (waar hij één keertje bij mocht zijn), de onderduiker die een paar maanden bij hen woonde en zijn fietstochtjes in het pikkedonker om pakketjes af te leveren. Han weet nog goed hoe zijn ouders hem na weer een nieuwsgierige vraag apart namen en zeiden: “Hier mag je nooit over praten, echt met niemand, niet met je beste vriend, niet met de leraar of juffrouw, niet met je broers, echt met niemand”.

Overlijdensadvertentie oom WimWim was 17 of 18 toen hij, naar vermoeden (er werd niet over gepraat), tijdens een actie voor het vDe Jongens van de Diepenveenseweg Covererzet in de rug werd geschoten. Dit was in 1944. Hij kon niet meer lopen en lag de rest van de oorlog op bed. Tijdens een luchtalarm, wat tegen het einde van de oorlog heel vaak gebeurde, werd hij door Han en zijn vader naar de kelder van het huis gedragen. Wim heeft na zijn beschieting nog een paar jaar geleefd en overleed op 25 juli 1947 op 20-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Deventer op de Algemene begraafplaats, aan de Raalterweg in een familiegraf.  

Zijn naam staat ook vermeld op de verzetsmonumenten in Deventer en Markelo (provinciaals monument)  en hij wordt genoemd in de appendix van het boek "De Ondergrondse’ van Coen Hilbrink". 

Het boekje ‘De jongens van de Diepenveenseweg … de oorlog gezien door tienerogen’ is te koop bij Bol.com. Klik hier om het boekje te bestellen. Wilt u meerdere boeken tegelijk bestellen, neem dan contact op met de schrijfster Renate van Nijen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .