Zondagmiddag 4 mei heeft de Werkgroep Gedenkstenen Deventer zich gepresenteerd aan het Deventer publiek. Dat gebeurde in Hotel de Leeuw aan de Nieuwstraat 25 voor een grote groep belangstellenden.

lintknippenklVoorzitter Lex Rutgers vertelde dat de Werkgroep de ambitie heeft om voor alle Deventer slachtoffers, die door het Naziregime in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht, een struikelsteen te plaatsen. De Werkgroep begint met het plaatsen van 21 Struikelstenen in de Nieuwstraat voor de huizen van vermoorde Joodse bewoners.
Daarna werd de tentoonstelling over de vroegere Joodse bewoners van de Nieuwstraat geopend door Marietje Ehrenreich, nabestaande van de familie De Leeuw. (Zie de foto links). Doel van de tentoonstelling is om de huidige bewoners van Deventer meer te vertellen over de Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog uit hun huizen in de Nieuwstraat zijn gehaald.

inleiderwandelingklVervolgens kon men meedoen met een speciale Joodse wandeling door de Noorderbergbuurt langs een aantal van de woningen waar van uit Joodse families zijn gedeporteerd. De wandeltocht voerde langs een aantal huizen met een bijzonder verhaal. In enkele huizen kon men zelfs naar binnen, waar nog uitgebreider werd stilgestaan bij de voormalige, weggevoerde bewoners. Er was fotomateriaal te zien en er werden getuigenissen voorgelezen. Zo werd in het pand van de voormalige slagerij Gosschalk aan de Grote Poot door de huidige bewoner een indringend verslag voorgelezen van een buurvrouw die de getuige was van de laatste uren van de familie in hun huis, en van de reacties van buurtbewoners op de deportatie. Ook in Hotel de Leeuw en in het pand van de "Man van Deventer" aan de Nieuwstraat werden door de huidige eigenaren verhalen verteld over de vroegere Joodse bewoners.
Vanwege de grote interesse werd de groep opgesplitst in twee groepen. Op de foto rechts start de eerste wandelgroep. Ook 's avonds om 21.00 uur na de Dodenherdenking op het Grote Kerkhof werd voor nog twee groepen deze bijzondere wandeling herhaald.

HoteldeLeeuwUit de reacties van de vele deelnemers van deze dag en avond sprak veel waardering voor het initiatief.
Hotel de Leeuw, met name eigenaresse Hortance van den Beld met de hulp van haar ouders Els en John verdienen een groot compliment voor de gastvrije ontvangst van alle deelnemers op deze dag.