Voor de eerste legging van de Struikelstenen in Deventer heeft de Werkgroep contact gezocht met de Hagenpoortschool. Deze school is dicht bij de Nieuwstraat waar de 21 struikelstenen zouden komen. De school was direct bereid om mee te doen en heeft zelfs 1 struikelsteen geadopteerd!
Met Anne-Marie Voortman, leerkracht van groep 8 is overlegd hoe we de educatie het beste kunnen oppakken. Als eerste heeft Betty de Leeuw, vrijwilligster bij Etty Hillesum Centrum in de klas uitleg gegeven over het struikelstenenproject. De klas was enthousiast en erg geïnteresseerd en er waren vele vragen.
Ter verdere voorbereiding is groep 8 in oktober 2015 op bezoek geweest bij het Etty Hillesum Centrum om daar de educatie les “Sjalom Salaam” bij te wonen. Daarna zijn de kinderen op school aan de slag gegaan met het uitwerken van een lesbrief, die door de educatiemensen van het EHC opgezet is. Ook hebben ze kartonnen huizen gemaakt van verschillende Joodse slachtoffers in de Nieuwstraat. Deze huizen worden in juni tot augustus 2016 in het Etty Hillesum Centrum tentoongesteld.
Paul van Agten, de bekende Deventer filmer verscheen ook in de klas om een promotiefilm van de struikelstenen in Deventer te maken. Een aantal kinderen heeft enthousiast meegewerkt aan het educatieve gedeelte van de film. (Klik hier om de film te bekijken).
Tenslotte zijn een aantal kinderen bij de steenlegging op 26 oktober 2015 in de Nieuwstraat aanwezig geweest. Ze hebben daarbij de struikelstenen aan gereikt aan Gunter Demnig, ze hebben witte rozen op de struikelstenen gelegd en ook de verhalen van de Joodse slachtoffers verteld.
Omdat de kinderen de struikelstenen in de Nieuwstraat 2x per jaar zullen gaan poetsen, zal de Hagenpoortschool nog vele jaren betrokken zijn bij dit struikelstenenproject.
Hieronder staan enkele citaten van kinderen van wat ze van het project vonden en wat is blijven hangen:
Tess:
“We hebben in de klas een les gehad over Struikelstenen. Wat dat precies is en wat er mee bedoeld wordt. Er was een vrouw in de klas geweest die ook veel informatie heeft gegeven over de stenen.
Ze heeft ons ook een site laten zien waar straatnamen op staan waar ook mensen hebben gewoond in de oorlog. Veel kinderen gingen gelijk opzoeken of er op hun adres Joden waren weggevoerd. Ik mocht ook een steen leggen van de familie Meyer en daar een verhaal bij vertellen.”
Claire:
“Ik vond het Struikelstenen project interessant. Het verhaal van Sam Noach is mij het meest bij gebleven, omdat hij aan het einde van de straat woonde bij school. Het idee dat hij daar woonde is best apart. Ik kom er elke dag langs.”
Mara:
“Mij is het verhaal van familie De Leeuw het meest bijgebleven. Ik wist ook al wel dat er Joodse mensen gewoond hadden en dat ze opgepakt waren. Ik kom elke week in de winkel van Hotel De Leeuw. Als ik daar binnen kom, zie ik de oude bakvormen van de familie staan en dan moet ik gelijk aan hun denken. Ik vind de Struikelstenen een mooi idee. We zullen de slachtoffers nooit meer vergeten.”